Fırında Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri

Fırında patates püresi, kolay ve lezzetli bir tarif arayanlar için ideal bir seçenektir. Geleneksel patates püresinin fırında pişirilmesiyle elde edilen bu tarif, hem besleyici hem de pratik bir yemeği sofralara getirir. Taze malzemelerle hazırlanan bu lezzet, misafirlerinize de sunabileceğiniz şık bir alternatiftir.
Fırında Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri
12 Eylül 2024

Fırında Patates Püresi


Fırında patates püresi, günümüzde insanların en çok sevdiği ve buna bağlı olarak en çok tükettikleri patates püresi çeşitlerinden biridir. Günlük hayatta birçok alanda ilerleyen ülkemiz aynı zamanda yemek konusunda da önemli yerlere gelmiştir. Türk mutfağının önemli lezzetlerinden biri olan patates püresi, çok eski zamanlardan beri mutfaklarda yapılan bir yemektir. Fırında yapılan patates püresi de neredeyse ilk patates püresinin yapıldığı zamanlara kadar gider. Çünkü eski zamanlarda insanlar daha çok fırınları kullanarak yemeklerini yapmışlardır. Fırında patates püresi yapılışı aslında birçok patates püresinden çok daha kolaydır. Böylesine kolay bir şekilde yapılmakta olan patates püresini sizler de fırınlarınızda çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz. Bunun için birazdan söyleyeceğim tarifi dikkate alarak sizler de mükemmel lezzetleri yakalayabilirsiniz.

Fırında Patates Püresi İçin Gerekli Malzemeler

  • Beş adet orta boy patates
  • Bir buçuk su bardağı kadar süt
  • İki su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Üç çorba kaşığı tereyağı
  • Tuz ve karabiber
  • Kırmızı biber ve isteğe bağlı olarak diğer baharatlar
Yukarıda bahsetmiş olduğumuz malzemeler arasında önemli taşıyan bir malzeme tereyağıdır. Yapacağınız fırında patates püresi için güzel bir koku ve güzel bir lezzet istiyorsanız tereyağını yapacağınız bu püre içerisine eklemeniz gerekecektir. Bunun yanında isteğinize bağlı olarak baharat eklemek isterseniz bu baharatları yukarıda belirttiğimiz baharatlar arasına koyabilirsiniz. Şimdi bu malzemeleri temin ettikten sonra patates püresi yapılışına geçebilirsiniz.

Fırında Patates Püresi Nasıl Yapılır?


Öncelikle patateslerin hepsini temiz bir şekilde yıkayalım ve ardından hepsini soyalım. Patatesleri soyduktan sonra tekrar yıkayın. Çünkü toprakta yetişen bu sebze yıkamanıza rağmen tekrar çamur olacaktır. Soyduğunuz patatesleri dört parça olacak şekilde bölün. Daha sonra da bir miktar suya koyarak ocakta tam olarak haşlayın. Şimdi malzemelerde bahsettiğimiz kadar sütün yarısını haşlanırken patates suyuna ekleyelim. Bu şekilde haşlanan patates biraz daha lezzetli olacaktır. Patatesin tuzunu da suyuna ekleyebilirsiniz.

Patatesler haşlanırken suyunu süzüp bir çatalla iyice ezelim. Daha sonra 1 su bardağı kadar kaşarı rendeleyelim ve içerisine ekleyelim. Bu arada fırınınızı 180 dereceye ayarlayarak iyice ısınmasını sağlayın. İsteğe bağlı olarak biraz daha tuz attıktan sonra içerisine tereyağını da ekleyin. Son olarak karabiberi ve diğer baharatları ekleyerek bol bol karıştıralım. Bu şekilde malzemeleri tam olarak yedirin ve püre haline geldikten sonra bir borcam içerisine koyarak 180 dereceye gelmiş olan fırına atalım. İsteğinize bağlı olarak bu püreyi, toprak kaplara ekleyerek de fırına atabilirsiniz. Püreyi bir kaba koyduktan sonra ağzına kadar dolmamasına özen gösterin. Çünkü patates püresi biraz daha şişecektir. Bu nedenle dökülme ihtimali yüksektir. Yaklaşık olarak püre 30 dakika piştikten sonra üzeri kızaracaktır. Piştikten sonra bir miktar karabiber ve kırmızı toz biber serpiştirdikten sonra bu şekilde süslemeler yaparak fırında patates püresi yapılışını sonlandırabilirsiniz.

Afiyet olsun.

Yeni Soru Sor / Yorum Yap
şifre
Sizden Gelen Sorular / Yorumlar
soru
Tabistan 03 Ağustos 2024 Cumartesi

Patatesleri haşlarken süt ekleyince daha lezzetli olacağını söylemişsiniz. Bu, patateslerin daha kremsi olmasını mı sağlıyor? Ayrıca, patates püresi fırında pişerken neden şişiyor acaba?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap
Admin

Evet Tabistan, haşlarken süt eklemek patateslerin daha kremsi ve yumuşak olmasına yardımcı olur. Ayrıca, patates püresi fırında pişerken şişmesinin nedeni, içerdiği nişasta ve suyun buharlaşarak genleşmesidir. Bu durum, pürenin kabarmasına ve daha hafif bir yapı kazanmasına neden olur.

Çok Okunanlar
Püre Kaç Kalori?
Püre Kaç Kalori?
Haber Bülteni
Güncel
Patates Püresi Kalori
Patates Püresi Kalori
Güncel
Bebek Püreleri Tarifi ve Malzemeleri
Bebek Püreleri Tarifi ve Malzemeleri
Güncel
Sütlü Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri
Sütlü Patates Püresi Tarifi ve Malzemeleri