Patates püresi, herkesin yapabileceği derecede çok kolay bir tariftir. Ancak tam kıvamını tutturmanız gereklidir. Yoksa patates püresinin lezzetini yakalayamazsınız. Birçok çeşit patates püresi bulunmaktadır. İsteyen damak zevkine uygun olarak kaşarlı patates püresi, fırında patates püresi, yoğurtlu patates püresi vb. Tarzda yapabilir. Patates püresine çoğu kişi margarin kullanarak yapar ancak ben gerek sağlık açısından gerekse lezzet açısından her zaman tereyağını tercih ederim. Ayrıca gerçek tereyağıyla yapılan patates püreleri tam kıvamında olurlar. Her neyse artık gelelim bu nefis patates püresinin tarifine.
Patates Püresi Malzemeleri
3-4 adet orta büyüklükte patates
1 su bardağı süt
1 yemek kaşığı tereyağı
Tuz
Karabiber
Hafif acılı olmasını isteyen pul biber de katabilir.
Patates Püresi Nasıl Yapılır?
Patatesleri haşlayınız. Patatesler haşlandıktan sonra farklı bir tencerenin içerisine tereyağını koyup eritmeye başlayın. Yağ eridikten sonra üzerine patatesleri ilave edelim. Patatesleri kaşıkla veya ezme aleti ile iyice ezip karıştırınız. Patatesleri ezmesi kolay olsun diye öncesinde küçük parçalara kesip öyle de ezebilirsiniz. Daha sonra üzerine 1 su bardağı soğuk sütümüzü ilave edip karıştırmaya devam edelim. Süt ısındıkça buhar olup uçacaktır. Böylece pürenin de kıvamı gelmeye başlayacaktır. Bu aşamada püreye yeterli miktarda tuz ilave edip, karar hale getiriniz.
Patates püresinin kıvamını tutturmak elinizin altındaki ocağın düğmesidir. Patates püresinin sıvı olmasını istiyorsanız, ocağı söndürün. Ancak biraz daha katı püre istiyorsanız, püreyi ocakta biraz daha tutmalısınız. Böylece katı kıvamı elde edebilirsiniz. Ardından püreniz servise hazırdır. İsteğe bağlı olarak pul biber, karabiberde ilave edebilirsiniz.
Bilgi Notu: Patates püresini yapıp deneyimli olduktan sonra ocak ısısını normal ayarda tutabilirsiniz. Eğer ilk defa patates püresi yapıyorsanız ısı ayarını düşük tutunuz, böylece heyecan yaşamazsınız. Bir de patatesler haşlandıktan sonra ezmek için mikserde karıştırmayınız, püreniz sakız gibi olur.
Patates Püresi Çeşitleri
Ispanaklı Patates Püresi: Ispanak fazlasıyla yararlı otlardan biridir. Sizde ıspanağı patates püresinin içine katarak değişik tatlar elde edebilirsiniz.
Sarımsaklı Patates Püresi: Sarımsak her yemeğe yakışan tatlardan birisidir. Patatesin sadeliğinin yanında güzel olacağına eminim.
Sütlü Patates Püresi: Eğer aynı tür yemekleri yapmaktan sıkıldıysanız püreyi sütlü yaparak yumuşak bir doku elde edebilirsiniz. Bunda yapmanız gereken tek şey sadece biraz krema kullanmak olacak.
Bezelyeli Patates Püresi: Patates pürenizi biraz renklendirmeye ne dersiniz? Yapmanız gereken şey konserve bezelyeler yerine taze bezelyelerle hem tat verebilirsiniz hem de renklendirebilirsiniz.
Brokolili Patates Püresi: Brokoli yemeğini güzelleştirmenin bir sırrı daha patates püresiyle birleştirmeye var mısınız? Lahana ya da brokoli pek sevilmeyen sebzelerdir. Ancak onlar kadar yararlısı da ne yazık ki yoktur. Tüketmemiz gereken besinlerdendir. Bu durumda patatesle birleştirip severek tüketebilirsiniz.
Beşamel Soslu Patates Püresi: Çeşitlerimize yeni bir tat daha katmaya devam ediyoruz. Beşamel sosuyla patates püresi harika bir ikilidir. Hem 5 çaylarında hem de misafir sofralarında ikram edilecek nefis lezzetlerden bir tanesidir.
Kaşarlı Patates Püresi: Kaşar peyniri ile patatesi daha lezzetli hale getirmek kadar güzel bir şey yoktur sanırım. Her şeye yakışan cinsten bir peynir püreye de yakışacaktır.
Soğanlı Patates Püresi: Püreyi karamelize edilmiş soğanla buluşturup beklentinin üstünde bir lezzet yakalayabilirsiniz.
Yoğurtlu Patates Püresi: Püreler arasında en sevdiğim çşsit olduğunu söyleyebilirim. Üstelik hem yapılışı kolay hem de zahmetsiz. Patatesi püre haline getirip borcama yerleştiriniz. Üzerine ise yoğurdu döküp sosla süsleyebilirsiniz.
Şehriyeli Patates Püresi: Şehriyeli patates püresi mi olurmuş demeyin oluyor çünkü. Değişik tatlar içerisindeyseniz bu çeşidi de denemelisiniz.
Mısırlı Patates Püresi: Lezzetlerin üstünde bir tat olan yumuşacık patatesle birlikte olan mısırı evde de deneyebilirsiniz.
Hardal Tohumlu Patates Püresi: Hardal genelde et ve tavuk yemeklerinde sos olarak kullanılan bir tatlandırıcıdır. Bizler bu sosu yemeklere katmayı sevmeyiz genelde ama patates püresinin içinde mükemmel oluyor. Denemelisiniz.