{ "title": "Patates Püresi Yoğurtlu", "image": "https://www.pure.gen.tr/images/patates-puresi-yogurtlu.jpg", "date": "21.01.2024 17:54:09", "author": "idil alacan", "article": [ { "article": "Patates Püresi Yoğurtlu, patates farklı şekillerde ve içerisine farklı malzemeler ilave edilerek birden çok çeşitte yemeği yapılabilen bir yiyecektir. Patates püresi de bunlardan bir tanesidir. Patates püresi ezilmiş haşlanmış patatesten elde edilir. Yapımı ve hazırlaması oldukça basittir. Genellikle et yemeklerinin yanında tercih edilir. Yediden yetmişe herkesin severek tükettiği bir yemektir.

Patates Püresi Yoğurtlu İçin Malzemeleri
Patates Püresi Yoğurtlu; Yoğurt Sosu İçin Malzemeleri
Patates Püresi Yoğurtlu; Üzeri İçin Malzemeleri
Patates Püresi Yoğurtlu Nasıl Yapılır?

Patates püresi yoğurtlu için öncelikli olarak patatesler haşlanmalıdır. Bunun için tüm patatesler yıkanarak kabuklu şekilde büyük ve derin bir tencereye su koyularak kaynatılır. Tercihe göre patateslerin kabukları soyularak ve 2-3 parçaya bölünerek de haşlanabilir. Fakat patatesin kabukları soyulduktan sonra vitamini kaybedeceği için kabuklu şekilde haşlamak daha çok tavsiye edilir. Patatesler kaynamaya başlayınca ocağın altı kısılır. Bir bıçak yardımıyla arada bir patatesler delip pişip pişmediği mutlaka kontrol edilmelidir. Patatesin pişip pişmediği bıçağın çok rahat içine saplanmasından anlaşılacaktır. Patatesler haşlandıktan sonra süzülerek soğuması için soğuk suda bekletilir. Soğuduktan sonra kabukları soyularak derin bir karıştırma kabına ister rende ile rendelenir. Tercihe göre ezici kullanılarak da patatesler ezilebilir. Patatesler sıcakken içine tereyağı ve tuz ilave edilerek tereyağı eriyene kadar iyice karıştırılır. Daha sonra üzerine süt de ilave edilerek karıştırma işlemine devam edilir. Bütün malzemeler birbirine iyice karıştırıldıktan sonra kare ya da dikdörtgen bir borcama alınır. Hazırlanan patates püresi kaşığın tersi ile düzeltilerek üzeri streç ile kaplanır. Soğuması ve dinlenmesi için buzdolabında yaklaşık olarak 1-2 saat kadar bekletilir. Bu esnada yoğurt sosu hazırlanır. Sos için sarımsakların kabukları soyulur ve tuz ilave edilerek havanda iyice dövülür. Küçük bir kâsede tüm malzemeler sarımsaklar ile iyice karıştırılır. Buzdolabında bekletilen patates püresi çıkartılır ve üzerine hazırlanan yoğurt sosu dökülerek iyice yayılır. Küçük bir tavada tereyağı ile pul ve toz kırmızı biberler iyice kızdırılır. Daha sonra patates püresi yoğurtlunun üzerine gezdirilir. Hazırlanan yoğurtlu patates püresi istenilen şekilde dilimlenerek servis yapılır.

Afiyet olsun.
" } ] }