Ispanaklı patates püresi: Ispanak bir kış sebzesidir ve çok şifalı, lezzetlidir. Hepimizin evlerinde kış aylarında hemen hemen haftada bir kez pişer. Günümüzde tek kış aylarında değil artık her mevsim bulunmaktadır, fakat en doğru olan meyve ve sebzelerin mevsimine göre tüketilmesidir. Bu şifalı bitkinin yemeği, böreği, pastası, keki, kavurması ve hatta salatası bile yapılmaktadır. Hatta hepimizin çocukken çok severek seyrettiğimiz temel reis çizgi filmlerine bile konu olmuştur. Ispanak A, B ve K vitaminleri içerir, içerdiği fosfor, demir ve kalsiyum sayesinde kemiklerin güçlenmesini sağlar. Ne yazık ki özellikle çocuklarımızın ıspanakla arası pek iyi değildir. Bunu düşünerek ıspanağı çocuklarımıza yedirmenin yollarını bulmaya çalışırız ve ev hanımları mutfakta her gün yenilikler bulmakta, değişik yemekler yapma çabasındadır. Ispanaklı patates püresi bu yenilikler arasındadır onun için bugüne kadar hiç duymamıştık diyebilirsiniz ama denemenizde fayda vardır ne kadar değişik ve lezzetli olduğunu göreceksiniz. Patatesin faydalarına gelince içeriğindeki birçok protein ve vitaminlerlin yanı sıra içeriğindeki lifler sayesinde bağırsaklarımızın çalışmasına yardımcı olur. Çocuklarımız ve bizler patatesin her türlü yemeğini severek yeriz, ıspanak ve patatesi marketlerde ve manavlarda kolaylıkla her zaman bulabiliriz. Ispanaklı patates püresini ızgara et, tavuk ve balık etlerinin yanında çok güzel bir garnütür olarak sunabiliriz.
Ispanaklı patates püresi için malzemeler
4 adet patates
500 gram ıspanak
1 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
Tuz
Karabiber
Kırmızı biber
Ispanaklı patates püresi nasıl yapılır?
Öncelikle patateslerimizi yıkayıp soyuyoruz ve doğrayarak bir tencereye üzerini kapatacak kadar su ilave ediyoruz. Doğrayıp koymamızdaki amaç patateslerin çabuk pişmesi içindir.
Ispanaklarımızıda aynı şekilde yıkayıp elimizde bölerek bir tencere veya tavada haşlanması için ağzını kapatarak ocağa koyuyoruz. Ispanağa su ilave etmemize gerek yoktur, ıspanak kendi suyunu bırakarak haşlanmasını sağlayacaktır. Ispanak iyice suyunu çekene kadar pişirilecek bu şekilde haşlanır ve yumuşar.
Pişen patates ve ıspanağı üst üste koyup karıştırıyoruz ve blenderden geçiriyoruz. Püre haline gelen ıspanak ve patateslere sütüde ilave ederek iyice özleşmesi için 3-4 dakika ocakta karıştırarak pişiriyoruz.
İstediğimiz kıvama gelen püremize tuz, karabiber ve kaşar peynirimizi ekleyerek bir iki sefer karıştırıp ocaktan alıyoruz.
Ispanaklı patates püremiz servise hazır hale gelmiştir tavsiyemiz sıcak servis yapılmasıdır. Aksi takdirde kaşar peyniri içinde donabilir. Üzerine istenirse servis yapmadan önce karabiber ve kırmızı biber ekebilir, değişik şekillerde süslemeler yapabilirsiniz.