{ "title": "Borcamda Patates Püresi", "image": "https://www.pure.gen.tr/images/borcamda-patates-puresi.jpg", "date": "20.01.2024 00:10:07", "author": "ilknur Gulec", "article": [ { "article": "
Borcamda patates püresi, patates, patlıcangiller ailesinden olan yumruları yenilen otsu bir bitki türüdür. Boyları genellikle 70-80 cm olan, pembemsi-beyazımsı çiçekleri açan yumruları hariç otları zehirli bir bitki türüdür. Otları zehirli olmasına rağmen herhalde patatesi sevmeyen yoktur. Patates nişasta bakımından zengin olduğundan önemli bir besin kaynağıdır. Patates yemeği çeşitlerinden olan borcamda patates püresi ise tüm et yemeklerimizin yanına çok güzel yakışan bir alternatiftir. Soframıza lezzet veren patatesin püresinin nasıl yapıldığına gelin hep birlikte bakalım ve et yemeklerimizin yanına lezzet katalım. Tarifimizi hazırlayan herkese şimdiden kolay gelsin.

Borcamda patates püresi için gerekli malzemeler
Borcamda patates püresi nasıl yapılır?

Patateslerin kabuklarını önce güzelce soyalım, ardından dörde böldüğümüz patatesleri suda haşlayalım. Sütün bir su bardağı kadarını patatesin haşlama suyuna koyalım ki patateslerimiz daha lezzetli bir hal alsın. Haşlama suyumuza tuzumuzu da şimdiden eklersek, patates ile tuz özdeşleşeceği için tadı daha güzel bir yemek elde ederiz. Yalnız hatırlatmakta fayda var tuz patateslerin daha geç pişmesine sebep olur. Bu ufacık püf noktasını da verdikten sonra geçelim haşlanmış patateslerimizi ne yapacağımıza.

Haşlanmış patateslerin suyunu süzgeç ile süzdükten sonra bir çatal yardımıyla veya rondo ile güzelce eziyoruz. Ezerken bir su bardağı kaşar peynirimizi de yavaş yavaş yedire yedire patateslerimize ekliyoruz. Patateslerin tuzunu kontrol ediyoruz eğer eksik ise biraz daha tuz ilavesinde bulunabilirsiniz. Tereyağını koyup, karabiberini de ekledikten sonra bu malzemeleri birbirlerine karıştırıp, güzelce bir yediriyoruz. Püremizde hafiften bir yoğunlaşma olabilir bunun için geride bıraktığımız yarım bardak sütü de ilave ediyoruz ve tekrardan güzelce ezip, karıştırıyoruz. İyice ezdikten sonra püremizi bir borcama alıyoruz ve güzel bir şekilde borcama döşüyoruz. Borcamın büyüklüğüne dikkat edelim üst kısımlarda 1-2 cm boşluk bırakalım ki üzerine serptiğimiz kaşarlar eriyince kabarıyor ve fırına taşıyor. Önceden önlemimizi alalım ki yemekten sonra bir de fırın temizliği olmasın değil mi? Borcama koyduğumuz patates püremizin üzerine önceden ayırmış olduğumuz bir bardak kaşar peyniri serpelim ve önceden 180 derecede ısıtılmış fırınımıza verelim. Kaşar peynirlerimiz eriyince fırından alalım. Püremiz servise hazırdır.

Afiyet olsun.

" } ] }