Püreli Köfte, patates ve köfte birbirine en çok yakışan besinlerden birkaçıdır. Köfte ve patates ikilisini bir arada sevmeyen neredeyse yoktur denilebilir. Özellikle çocuklar için patates ve köfte vazgeçilmez bir yemek olduğu için onlar da severek tüketir. Patatesin içerisindeki karbonhidrat ve köftenin içerisinde bulunan protein sayesinde besin değeri oldukça yüksek ve bu sayede doyurucu bir yemektir.
Yapımı çok zahmetli gibi gözükse de yaklaşık 1 saat içerisinde yemek hazır hale gelir. Akşam yemeklerinde ve davetlerde rahatlıkla tercih edilebilir. Püreli köfte yanında tercihe göre pirinç pilavı ile sunum yapılabilir.
Püreli Köfte İçin Gerekli Malzemeleri
Püreli Köfte; Patates Püresi için
- 6-7 adet patates
- 1,5 su bardağı süt
- 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- Tuz
Püreli Köfte; Köftesi için
- Yarım kg orta yağlı köftelik kıyma
- 2 adet kuru soğan
- 2-3 diş sarımsak
- 4-5 dilim bayat ekmek içi
- 1 adet yumurta
- Yarım demet maydanoz
- Karabiber
- Kırmızı pul biber
- Kimyon
- Tuz
Püreli Köfte; Sosu için
- 1 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- Karabiber
Püreli Köfte Nasıl Yapılır?
Püreli köfte tarifine öncelikli olarak patateslerin haşlanması ile başlanır.
Patateslerin kabukları soyularak rahat haşlanması için iri parçalara bölünür. Derin bir tencerede patatesler, süt ve bir miktar su ile kaynatılır. Patatesleri tencereye koyduktan sonra suyun ve sütün patateslerin iki parmak üzerinde kalmasıdır. Çünkü patatesler kaynamakta olan su ve süt yardımıyla püre kıvamını alacaktır. Patateslerin bir kürdan yardımıyla arada bir delinip pişip pişmediği mutlaka kontrol edilmelidir.
Püreli Köfte; Köfte için derin bir karıştırma kabı tercih edilebilir. Soğanların ve sarımsakların kabukları soyulduktan sonra birkaç parçaya kesilerek mutfak robotundan geçirilir. Maydanozlar saplarından ayıklanır ve iyice yıkanır. Kesme tahtasında ince kıyılır. Ufalanmış bayat ekmek içleri de karıştırma kabına ilave edilir. Bayat ekmeği olmayanlar 3-4 yemek kaşığı galeta unu da kullanabilir. Karıştırma kabına yumurta kırılır. Daha sonra kıyma ve tüm baharatlar da ilave edilerek köfte yoğrulmaya başlanır. Tüm malzemelerin birbirine özleşmesi için yoğurma işlemi yaklaşık 5-6 dakika kadar sürmelidir. Burada köftenin kıvamı çok önemlidir. Köftenin kıvamı çok cıvıksa biraz daha ekmek içi ya da köftenin kıvamı çok katıysa da biraz su ilave edilebilir. Daha sonra hazırlanan köfte harcı dinlenmek üzere üzeri örtülerek buzdolabına kaldırılır. Bu esnada patatesler kontrol edilir. Haşlanmış patateslerin üzerine bir miktar tuz ilave edilir ve ezici ile iyice ezilir. Ezilen patatesler sıcakken içerisine tereyağı eklenir ve tereyağı eriyene kadar patatesleri iyice karıştırılır. Pürüzsüz ve yumuşak bir kıvam elde edene kadar karıştırma işlemine devam edilir. Patates püresi macun kıvamını aldığında karıştırma işlemi bırakılır. Dinlenen köftelik harç buzdolabından çıkarılır. Köftelik harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alınarak avuç içinde yuvarlanır. Köftelerin ortasına baş parmağı ile bastırılarak çanak şekli verilir. Tüm köfteler aynı işlem uygulanır. Fırın tepsisi yağlanarak tüm köfteler fırın tepsisine dizilir. Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında köftelerin üzeri hafif pembeleşinceye kadar pişirilir ve daha sonra fırından çıkarılır. Patates püresinden birkaç kaşık alarak her bir köftenin çanak boşluğu patates püresi ile doldurulur. Püreli köftenin sosu için bir kabın içinde, domates ve biber salçası sıcak su ilave edilerek iyice karıştırılır. Hazırlanan sos püreli köftenin üzerine dökülerek tekrar fırına verilir. Yaklaşık 13-15 dakika patates püresinin üzeri kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkan püreli köfte oda sıcaklığında biraz dinlendikten sonra servis tabağına alınarak sıcak olarak sunum yapılır.
Afiyet olsun.